8 предимства от приема на рибен колаген

8 предимства от приема на рибен колаген
Тук предоставяме всичко, което трябва да знаете за това какво е рибен колаген, откъде идва и невероятните предимства от приема му.
 
 
Какво е рибен колаген?
Колагенът е най-разпространеният протеин в нашето тяло, но тялото ни произвежда все по-малко от него с всяка изминала година. Тъй като повечето от нас не получават достатъчно колаген чрез диетата си, допълването с качествен източник на колагенови пептиди е от съществено значение за поддържането на тялото ни силно и здраво. Ползите от приема на рибни колагенови пептиди са много, но тук ще научите най-важните.
 
Колагеновите пептиди могат да се извличат от различни източници, включително телета и други животни. Рибните колагенови пептиди се извличат изцяло от рибен колаген, било то рибена кожа или люспи. Уникалният състав и структура на морските колагенови пептиди осигуряват множество ползи за здравето, както е обяснено по-долу.
 
1. Рибният колаген е с висока бионаличност
Едно от предимствата на рибния колаген е, че има превъзходна абсорбция и бионаличност. Рибният колаген има най-малкия размер на частиците и най-ниското молекулно тегло сред всички видове колаген, което му позволява да преминава през чревната стена в кръвния поток по-лесно, за да осигури по-добро заздравяване, възстановяване и подхранване на тялото. Рибният колаген се усвоява до 1,5 пъти по-ефективно от другите видове колаген, което го прави един от най-добрите и ефективни видове колаген.
 
2. Колаген тип 1
Друго предимство на рибните колагенови пептиди е, че се състои предимно от колаген тип 1. Има над четиридесет различни вида колаген в тялото, които се различават по състав и функция, но колагенът тип 1 е най-разпространеният колаген в нашето тяло. Рибният колаген се състои почти изцяло от колаген тип 1, който е важен компонент на кожата, костите, зъбите, мускулите, сухожилията и връзките. Колагена на Swedish Collagen съдържа най-високата доза колаген - 12,500 мг, което подпомага по-бързи резултати. Високата доза хиалуронова киселина (75 мг) подпомага хидратацията на кожата и прави продукта изключително комплексен.
 
3. Богат на аминокиселини глицин и пролин
Важна полза от рибния колаген е, че осигурява 8 от 9 незаменими аминокиселини, включително значителни количества глицин и пролин, които изпълняват важни функции в тялото. Глицинът е всеобхватна аминокиселина, която насърчава изграждането на чиста мускулна маса, въздейства върху централната нервна система и предотвратява образуването на стомашни язви. Също така има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и подобрява глюкозния толеранс за предпазване от диабет. Пролинът е важен за стимулиране на синтеза на колаген и действа като антиоксидант, като улавя свободните радикали, за да предотврати увреждане на клетките.
 
4. Той е екологичен
Полза от рибния колаген, която може би не знаете, е, че рибният колаген е най-екологично устойчивият източник на колаген. Приблизително 60% от страничните продукти от преработката на риба стават отпадъци, но изследователите наскоро откриха, че тези странични продукти, особено богатата на колаген рибена кожа, имат невероятни свойства за укрепване на здравето. Освен това, рибният колаген, произведен от рибена кожа, помага за намаляване на замърсяването на околната среда и осигурява превъзходен и полезен източник на колагенов протеин.
 
 
Ползи от рибния колаген за здравето и красотата
С напредването на възрастта способността на тялото ни да произвежда нов колаген намалява и съществуващият колаген започва да се разпада. Тази загуба на колаген е в основата на стареенето на нашата кожа, стави и кости и това намалено количество може да доведе до повишени храносмилателни проблеми, отслабена имунна система и повишен риск от хронични заболявания.
 
За щастие науката е показала, че добавката на колаген може да предпази и да обърне тези ефекти. Има много ползи от рибният колаген. Ето 8 предимства на добавките с рибен колаген:
 
1. Подпомага костите
Загубата на костна маса е един от най-честите признаци на стареене и може да доведе до остеопороза, която засяга над 75 милиона души в САЩ, Европа и Япония. Осигуряването на достатъчно калций и фосфор е от съществено значение за поддържането на здравината на костите. Тези минерали обаче са трудни за усвояване, което води до дефицити и ни излага на риск от костна загуба и костно заболяване. Проучванията показват, че рибните колагенови пептиди могат да помогнат за усвояването на калций и други минерали, които са от съществено значение за здравината на костите.
 
Освен това, добавянето на рибен колаген може да стимулира синтеза на колаген в костите чрез насърчаване на изграждащи костите клетки, наречени остеобласти, които изграждат органичната матрица на костите, която е 90% колаген.
 
2. Може да забави процеса на стареене
Колагенът в кожата ни започва да се разпада на 21-годишна възраст и продължава да се разгражда в зряла възраст, което води до увиснала, набръчкана кожа, когато остареем. 70% от кожата ни е изградена от колаген тип 1 и добавянето на рибни пептиди, които са колаген тип 1, може да помогне за попълване на кожата ни и дори може да помогне за обръщане на стареенето. Клиничните проучвания показват, че пациентите, които допълват менюто си с рибен колаген, имат намаляване на бръчките и подобряват хидратацията и твърдостта на кожата.
 
3. Поради високите си нива на глицин, колагена подпомага тялото да поддържа нивата на кръвната захар
Рибният колаген има уникален аминокиселинен състав с по-високи нива на глицин от всеки друг тип колаген. Учените продължават да откриват полезните роли на глицина в тялото, по-специално във връзка с поддържането на здрави нива на кръвната захар. Последните изследвания откриха връзка между ниските нива на глицин в кръвта и нарушен глюкозен толеранс, което предполага, че ниският глицин може да доведе до инсулинова резистентност и в крайна сметка диабет. Всъщност проучване от 2016 г. на Института за диабет в Алберта установи постоянно ниски нива на циркулиращ глицин сред хората с диабет тип 2.
 
4. Може да подпомогне за намаляне нивата на холестерол
Добавянето на рибен колаген е показано в клинични проучвания за понижаване на LDL (лошия липопротеин) и повишаване на HDL (добрия липопротеин). HDL е „добрият“ липопротеин, който изтегля холестерола и триглицеридите от кръвта и тъканите, за да помогне за предотвратяване на увреждане на тъканите, причинено от мазнини. Смята се, че морските колагенови пептиди могат да помогнат за насърчаване на генетични фактори, които регулират липидния метаболизъм и контролират нивата на холестерола.
 
5. Може да помогне за намаляне видимостта на белезите и по-бързо заздравяване на рани
Добавянето на рибен колаген може да доведе до по-бързо и по-пълно заздравяване на рани. Като основен компонент на дермалната матрица на кожата, колагенът е необходим за регенерацията на кожата след всяко нараняване или деформация на кожата, като белези, обриви и изгаряния. Допълването с рибни колагенови пептиди може да бъде важен компонент от заздравяването на рани, като спомага за насърчаване на клетъчната пролиферация, протеиновия синтез и регенерирането на извънклетъчната матрица за здравина на тъканите.
 
6. Може да намали възпаленията в тялото
Биоактивните пептиди от морски източници, включително хидролизиран рибен колаген, имат антиоксидантни свойства, които могат да намалят присъствието на реактивни кислородни видове в тялото. Реактивните кислородни видове причиняват стареене на тъканите, по-висок риск от рак и възпалителни реакции в тялото. Антиоксидантите са важна защита срещу натрупването на реактивни кислородни видове и също така помагат за укрепване на имунната система. Проучванията показват намалени нива на реактивни кислородни видове след прием на рибни колагенови пептиди, което показва, че добавянето на рибен колаген може да помогне за намаляване на възпалението.
 
7. Антибактериален ефект
Последните изследвания откриха, че пептидните фрагменти, съдържащи се в рибния колаген, имат антибактериални свойства. По-конкретно, колагенцинът, пептид, извлечен от колаген, е установено, че инхибира растежа на инфекции и болестотворни бактерии. Проучване от 2016 г. показва, че колагенцинът напълно инхибира растежа на обикновената бактерия Staphylococcus Locus, известна като стафилококова инфекция, и частично инхибира активността на други бактерии, включително E. Coli. Авторите в проучването заключават, че рибните колагени са обещаващ източник на антимикробни агенти с положително въздействие върху човешкото здраве.
 
Докато изследванията все още продължават, способността за инхибиране на растежа на стафилококова инфекция и E. coli чрез добавки с морски колагенови пептиди може да бъде чудесна алтернатива на антибиотиците.
 
8. Свойства за управление на теглото
Рибният колаген не съдържа въглехидрати, захар или мазнини. Ежедневният прием на морски колаген може да помогне за потискане на апетита, като ви поддържа сити по-дълго и по този начин може да помогне за намаляване на теглото.
 
Рибен Колаген Deluxe, Repair и Pure на Swedish Collagen съдържат висока доза колаген, което ги прави едни от най-мощните на пазара. Течните добавки са приятни на вкус и не съдържат захар (Deluxe, Repair и Pure). Произведени са по всички европейски стандарти за качество в Малмьо, Швеция.
 
Цитати:
1. Chalamaiah, M., R. Hemalatha, and T. Jyothirmayi. “Fish protein hydrolysates: proximate composition, amino acid composition, antioxidant activities and applications: a review.” Food Chemistry 135.4 (2012): 3020-3038.
2. Xu, YaJun, XiaoLong Han, and Yong Li. “Effect of marine collagen peptides on long bone development in growing rats.” Journal of the Science of Food and Agriculture 90.9 (2010): 1485-1491.
3. Yamada, Shizuka, et al. “Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system.” Dental materials journal 32.1 (2013): 88-95.
4. De Luca, Chiara, et al. “Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants: A Single-Blind Case-Control Clinical Study.” Oxidative medicine and cellular longevity 2016 (2016).
5. Proksch, E., et al. “Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.” Skin pharmacology and physiology 27.3 (2014): 113-119.
6. Richard Yan-Do, Patrick E. MacDonald; Impaired “glycine”-mia in type 2 diabetes and potential mechanisms contributing to glucose homeostasis. Endocrinology 2017 en.2017-00148. doi: 10.1210/en.2017-00148
7. Zhu, Cui-Feng, et al. “Treatment with marine collagen peptides modulates glucose and lipid metabolism in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 35.6 (2010): 797-804.
8. Brett, David. ” A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings.” Wounds: a compendium of clinical research and practice 20.12 (2008): 347-356.
9. Alemán, A., et al. “Antioxidant activity of several marine skin gelatins.” LWT-Food Science and Technology 44.2 (2011): 407-413.
10. Ennaas, Nadia, et al. “Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane.” Biochemical and biophysical research communications 473.2 (2016): 642-647.
11. Silvipriya, K. S., et al. “Collagen: Animal Sources and Biomedical Application.” (2015).

Скептиците могат да се присмеят на новата хранителна добавка за пиене с ретинол на Swedish Collagen. Звучи малко странно защото сме свикнали ретинолът да е в кремовете и серумите. В края на краищата, ретинолът – супермощна, обикновено локална съставка за грижа за кожата, почитана заради способността си да предотвратява и коригира бръчки, пъпки и хиперпигментации – определено е модерна в момента.

прочети още

Колагенът и хиалуроновата киселина са вещества, присъстващи в човешкото тяло, които са от съществено значение за нашето здраве. Те играят основна роля в образуването на хрущяли, кости и кожна тъкан. Но с времето производството им намалява. След това кожната тъкан има тенденция да се отпуска.

прочети още

Защо да изберете течни добавки пред капсули или таблетки? В днешно време значението и полезността на хранителните добавки вече не може да се оспорва. Те присъстват навсякъде, в множество форми и поради тази причина ни е все по-трудно да изберем този, който ни подхожда най-добре. Ето защо решихме да ви представим предимствата на течните добавки спрямо класическите добавки под формата на капсули или таблетки. Течните добавки са част от най-новото поколение и представляват бъдещето. Прочетете, за да разберете какво прави разликата между тях и останалите...

прочети още