Добавянето на рибен колаген е показано в клинични проучвания за понижаване на LDL (лошия липопротеин) и повишаване на HDL (добрия липопротеин). HDL е „добрият“ липопротеин, който изтегля холестерола и триглицеридите от кръвта и тъканите, за да помогне за предотвратяване на увреждане на тъканите, причинено от мазнини. Смята се, че морските колагенови пептиди могат да помогнат за насърчаване на генетични фактори, които регулират липидния метаболизъм и контролират нивата на холестерола.
Добавянето на рибен колаген може да доведе до по-бързо и по-пълно заздравяване на рани. Като основен компонент на дермалната матрица на кожата, колагенът е необходим за регенерацията на кожата след всяко нараняване или деформация на кожата, като белези, обриви и изгаряния. Допълването с рибни колагенови пептиди може да бъде важен компонент от заздравяването на рани, като спомага за насърчаване на клетъчната пролиферация, протеиновия синтез и регенерирането на извънклетъчната матрица за здравина на тъканите.
6. Може да намали възпаленията в тялото
Биоактивните пептиди от морски източници, включително хидролизиран рибен колаген, имат антиоксидантни свойства, които могат да намалят присъствието на реактивни кислородни видове в тялото. Реактивните кислородни видове причиняват стареене на тъканите, по-висок риск от рак и възпалителни реакции в тялото. Антиоксидантите са важна защита срещу натрупването на реактивни кислородни видове и също така помагат за укрепване на имунната система. Проучванията показват намалени нива на реактивни кислородни видове след прием на рибни колагенови пептиди, което показва, че добавянето на рибен колаген може да помогне за намаляване на възпалението.
7. Антибактериален ефект
Последните изследвания откриха, че пептидните фрагменти, съдържащи се в рибния колаген, имат антибактериални свойства. По-конкретно, колагенцинът, пептид, извлечен от колаген, е установено, че инхибира растежа на инфекции и болестотворни бактерии. Проучване от 2016 г. показва, че колагенцинът напълно инхибира растежа на обикновената бактерия Staphylococcus Locus, известна като стафилококова инфекция, и частично инхибира активността на други бактерии, включително E. Coli. Авторите в проучването заключават, че рибните колагени са обещаващ източник на антимикробни агенти с положително въздействие върху човешкото здраве.
Докато изследванията все още продължават, способността за инхибиране на растежа на стафилококова инфекция и E. coli чрез добавки с морски колагенови пептиди може да бъде чудесна алтернатива на антибиотиците.
8. Свойства за управление на теглото
Рибният колаген не съдържа въглехидрати, захар или мазнини. Ежедневният прием на морски колаген може да помогне за потискане на апетита, като ви поддържа сити по-дълго и по този начин може да помогне за намаляване на теглото.
Рибен Колаген Deluxe, Repair и Pure на Swedish Collagen съдържат висока доза колаген, което ги прави едни от най-мощните на пазара. Течните добавки са приятни на вкус и не съдържат захар (Deluxe, Repair и Pure). Произведени са по всички европейски стандарти за качество в Малмьо, Швеция.
Цитати:
1. Chalamaiah, M., R. Hemalatha, and T. Jyothirmayi. “Fish protein hydrolysates: proximate composition, amino acid composition, antioxidant activities and applications: a review.” Food Chemistry 135.4 (2012): 3020-3038.
2. Xu, YaJun, XiaoLong Han, and Yong Li. “Effect of marine collagen peptides on long bone development in growing rats.” Journal of the Science of Food and Agriculture 90.9 (2010): 1485-1491.
3. Yamada, Shizuka, et al. “Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system.” Dental materials journal 32.1 (2013): 88-95.
4. De Luca, Chiara, et al. “Skin Antiageing and Systemic Redox Effects of Supplementation with Marine Collagen Peptides and Plant-Derived Antioxidants: A Single-Blind Case-Control Clinical Study.” Oxidative medicine and cellular longevity 2016 (2016).
5. Proksch, E., et al. “Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.” Skin pharmacology and physiology 27.3 (2014): 113-119.
6. Richard Yan-Do, Patrick E. MacDonald; Impaired “glycine”-mia in type 2 diabetes and potential mechanisms contributing to glucose homeostasis. Endocrinology 2017 en.2017-00148. doi: 10.1210/en.2017-00148
7. Zhu, Cui-Feng, et al. “Treatment with marine collagen peptides modulates glucose and lipid metabolism in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 35.6 (2010): 797-804.
8. Brett, David. ” A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings.” Wounds: a compendium of clinical research and practice 20.12 (2008): 347-356.
9. Alemán, A., et al. “Antioxidant activity of several marine skin gelatins.” LWT-Food Science and Technology 44.2 (2011): 407-413.
10. Ennaas, Nadia, et al. “Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane.” Biochemical and biophysical research communications 473.2 (2016): 642-647.
11. Silvipriya, K. S., et al. “Collagen: Animal Sources and Biomedical Application.” (2015).